Sinema Almanağı: 1999 Yılından İzlenmesi Gereken 19 Mühür Film (2)
  1. Anasayfa
  2. Sinema
Trendlerdeki Yazı

Sinema Almanağı: 1999 Yılından İzlenmesi Gereken 19 Mühür Film (2)

0
Getting your Trinity Audio player ready...

Dün başlayıp ortadan ikiye ayırdığımız almanağın 2. kısmına hoşgeldiniz. Yola buradan başlayıp diğer 9 film nerede diye soran olursa diye ilk kısmın uzantısını şöyle bırakıyorum >> https://geekgerek.com/sinema-almanagi-1999-yilindan-izlenmesi-gereken-19-muhur-film-1/

Ve lafı daha fazla dolandırmadan listeye devam ediyorum

10: The Sixth Sense (Altıncı His)

Sinema tarihinin en akılara kazınan, şok edici sonlarından birine sahip Altıncı His. Sonundaki ‘plot twist’ 2000li yılların başında Hollywood sinemasında şok edici sonlu film çekme modasını tetiklemişti, bu modadan nasibini alan bazı filmler bunu iyi kotardı çoğunluğu ise pek başarılı olamayarak hafızalarımızda uzun süre yer edinemedi. Sonuç ne olursa olsun Altıncı His’in kazandığı başarı ve popülerliğin sonraki yıllarda etkisini gördük, bu etki de onu ‘önemli filmler’ listemize almamız için yeterli.

9: Payback (Gününü Göreceksin)

1990’lı yıllarda televizyonda çıkan sinema filmlerini izleyenler veya 2000’li yıllarda çocuk olanlar için birkaç tane kilit aktör vardır, bunlar çoğunlukla aksiyon yıldızlarıydı. Arnold Schwarzenegger, Jean-Claude Van Damme, Jackie Chan ve tabi ki Mel Gibson gibi, televizyonda yayınlanan sinema kuşakları genellikle bu aksiyon yıldızlarının etrafında dönerdi. Bunlardan herhangi birine ait bir filmi izlemeden de 1999 yılını hatmetmiş sayılamayız değil mi. Benim seçimim ise ülkemizde Gününü Göreceksin adıyla vizyona giren (neden böyle bir çeviri yapıldığı konusunda hiçbir fikrim yok) Payback oldu. 2000’li yılların ilk yarısından itibaren yıldızı sönmeye başlayan Mel Gibson’u zirve performansında yakalayabilmek için bu filmi izlemeniz gerekli.

8: The Iron Giant (Demir Dev)

Birkaç madde önce Oyuncak Hikayesi 2’nin animasyon sinemasına sağladığı katkıyı kısaca konuştuk, ama animasyon sinemasının büyümesine sağladığı katkı bir yana bir çocuk filminin aynı zamanda çok derin bir hikayeye sahip olabileceği, akılda kalıcı mesajlar içerebileceğini herkese net bir biçimde ispatlayan film Iron Giant oldu. İlerleyen yıllarda animasyon sinemasının en önemli isimlerinden biri sayılacak olan yönetmen Brad Bird’ün ilk işi, yazar Ted Hughes’in karısının intiharının ardından çocuklarını rahatlatması için yazdığı hikayeden esinleniyor. Film korkularımızla mücadele etmeyi, şiddetin şiddeti doğurmasını, barışın bedellerini anlatıyor ve özünde bir güç bulma hikayesi olarak karşımıza çıkıyor. Bir çocuk filminin çok daha ötesine geçen Iron Giant yılının en önemli eserlerinden birisi.

7: The Green Mile (Yeşil Yol)

Hiç akıldan çıkmayacak kadar etkili final kısmı ile göğsümüze yumruk indiren bir film Yeşil Yol. Yönetmen Frank Darabont bu filmiyle bize drama nasıl inşa edilir, seyirci nasıl hüzünlendirilir hatta ağlatılır, izleyicinin karakterle empati kurması nasıl sağlanır gibi temel sinema sorularının cevaplarını veriyor ve 90’lı yıllar boyunca yükselttiği kariyerine Yeşil Yol ile bir nevi final yaparak adını büyük sinemacılar listesine yazdırıyor, bize de izleyip sessiz sessiz ağlamak düşüyor.

6: American Beauty (Amerikan Güzeli)

1999 yılında Oscar ödüllerine en iyi film, en iyi senaryo, en iyi aktör, en iyi aktris, en iyi yönetmen gibi kalburüstü ödülleri toplayarak damga vuran bir film American Beauty. Bu kazandığı ödüllerin ne kadarını hak etti ne kadarını etmedi ayrı bir tartışma konusu, tartışma konusu olmayan net bir şey var o da filmin sahip olduğu önem ve izlenmesi gerektiği.

5: The Mummy (Mumya)

Tamam kabul fantastik sinemanın en iyi eserlerini sayarken belki hatırlamayız bile Mumya’yı ama şu bir gerçek ki film çıktığı 1999 yazında çok ses getirdi ve sinema dünyasının fantastik filmlerin ‘karlı’ bir yatırım olduğunu tekrardan hatırlamasını sağladı, sadece kendisine çekilen 2 devam filminin değil pek çok fantastik sinema projesinin önünü açtı. Bunu yaparken de son derece eğlenceli bir film olmayı başardı, e daha ne olsun.

4: La Vita e Bella (Hayat Güzeldir)

Uluslararası piyasada “Life is Beautiful” ismiyle bilinen Roberto Benigni’nin hem yazıp hem yönetip hem de başrolünde oynadığı kült İtalyan filmi. 2. Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin uğradığı soykırımı bir çocuğun masum gözünden aktarmayı başarmasıyla izleyenleri derinden etkileyen bir filmdi. ‘Hayat Güzeldir’ listemde çünkü başta A.B.D olmak üzere uluslararası alanda kazandığı başarı ve getirdiği ses ile Dünyada sinemanın sadece Hollywood’dan ibaret olmadığını herkese hatırlattı ve 2000’li yıllarda tekrar yeni genç sanatçılarla yükselişe geçecek olan Avrupa sinemasının ilk kıvılcımı oldu.

3: Being John Malkovich (John Malkovich Olmak)

Şimdi geldik listenin en ‘tuhaf’ en tarif edilmesi ve bir kalıba sokulması zor filmine, John Malkovich olmak eleştirmenlerce fantastik – komedi olarak sınıflandırılan bir iş. Kendisi listemizde çünkü ilginçliğiyle bir “deneysel sinema” örneği olmayı başarıyor, ve bu haliyle yılın en çok konuşulan filmlerinden biri oluyor. Bu başarı da sinemada deneyler yapmaya daha önce pek anlatılmamış konuları daha önce pek kullanılmamış hikaye kalıplarıyla işlemeye hevesli genç sinemacılara cesaret veriyor, 2000’lerde tekrar yükselişe geçecek olan ‘indie’ filmlere ilham oluyor. Muhtemelen bunu planlamamış olsa bile bağımsız sinemaya sağladığı katkı ve verdiği ilhama bakarak Being John Malkovich’in ne denli önem arz eden bir film olduğunu görebiliriz.

2: Star Wars Episode I: The Phantom Menace (Yıldız Savaşları Bölüm I: Gizli Tehlike)

İlk çıktığı dönemde uyguladığı agresif pazarlama ve reklam kampanyasının da etkisiyle pek çok gişe rekoru kırmasının yanı sıra, olduğundan çok daha iyi bir film olarak kabul edildi Phantom Menace. Heyecan dinip rüzgar yavaşlayınca hemen herkes anladı ki izlediğimiz şey efsanevi bir film değildi daha çok iyi bir ‘çocuk’ vasat bir ‘yetişkin’ filmiydi ama bu hiç de önemli değil. Önemli olan şey şu Star Wars serisi 1977’de başlayıp 1983’te bitmiş bir şey iken Phantom Menace onu tekrar diriltti ve bugün Star Wars’un dünyanın en bilinen pop kültür öğelerinden biri haline gelmesiyle sonuçlanacak olan heyecan ateşinin ilk fitilini yaktı. Günümüzde tüm dünyayı sarmış olan bu dalganın nasıl tekrar dirildiğini görmek isteyen herkesin izlemesi gereken bir film Phantom Menace.

1: The Matrix

E yani. Listeyi en bariz maddelerden biri ile açıp bir diğeri ile kapatıyoruz. Matrix gösterdiği etki ile sadece bilim-kurgu sinemasını değil bütün sinema dünyasını etkiledi. Sadece sinemayı etkilemekle de kalmadı popüler kültürde de kendine ciddi yer buldu, bütün bir kuşağa, moda anlayışından tutun yaşama bakış açılarına kadar pek çok alanda dokundu. Listedeki pek çok film gibi The Matrix’i hakkıyla övebilmek için başlı başına bir yazı yazmak gerekir, o da başka zamana artık.

Sinema tarihinin en bereketli yıllarından birini bütünüyle hatmedebilmek pek tabi çok zor, ama listemizi kullanarak 1999 yılında sinemanın nasıl işlediğine hatta 1999 yılında toplumun neye benzediğine dair bir fikir oluşturmak mümkün olacaktır, iyi seyirler.

Tepkini Seç!
  • 0
    harika
    Harika
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    haval_
    Havalı
  • 0
    mmm_
    Mmm...
  • 0
    wtf
    WTF
  • 0
    k_zg_n
    Kızgın
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir