GELECEK DAHA DA SESSİZ…  KARŞINIZDA AKUSTİK METAMALZEME
  1. Anasayfa
  2. Bilim

GELECEK DAHA DA SESSİZ…  KARŞINIZDA AKUSTİK METAMALZEME

Boston Üniversitesi mühendisleri, seslerin % 94'ünü engelleyebilen sentetik, ses susturucu yapılar (akustik metamalzemeler) üretti. Reza Ghaffarivardavagh (önde) Stephan Anderson (solda), Xin Zhang (arkada) ve Jacob Nikolajczyk (sağda).

0
Getting your Trinity Audio player ready...

Boston üniversitesi araştırmacıları uzun çaba ve çalışmalardan sonra “akustik metamalzeme” denilen bir malzeme ürettiler. Araştırmacı Xin Zhang, basın toplantısında şöyle dedi: “Buradaki fikir, herhangi bir nesnenin ürettiği sesin engellendiği bir nesneyi matematiksel olarak tasarlayabileceğimizi göstermekti”. Buradan da çıkaracağımız üzere gelecekte gürültü kirliliğinden şikayet etmeyeceğiz.

Zhang ve ekibi öncelikle “Gürültüyü engelleyebilecek, ancak hava geçişini koruyabilecek bir yapı tasarlayabilir miyiz?” sorusunun cevabını aramaya başladılar . Amaç sesi olabildiğince absorbe etmekti. Malzemenin ses dalgalarını soğurması için boyut ve özellik hesaplamaları yaptılar. Ardından 3D yazıcıda malzemeyi üretip teste soktular. Malzemeyi PVC borunun ucuna yerleştirdiler, diğer ucuna da bir megafon koydular. Megafondan tiz bir ses verildiğinde, sesin %94’ünün engellendiğini gördüler.Aşağıdan testin videosunu izleyebilirsiniz.

Şimdilik sonuçlar gerçekten başarılı görünüyor.Ama Zhang, olasılıkların sonsuz olduğunu söylüyor, çünkü gürültü azaltma yöntemi neredeyse her ortama göre özelleştirilebiliyor: “Fikir, şimdi herhangi bir şeyin sesini engelleyebilecek bir nesneyi matematiksel olarak tasarlayabilmemiz.” diyor.

Araştırmalarda kullanılan malzemenin şeklinin yuvarlak olduğunu görüyoruz.Ancak araştırmacıların dediğine göre malzeme sadece yuvarlak şekil ile sınırlı kalmayacak. Ayrıca araştırmacılar, “Her parça birbiri ile fayans veya kiremit gibi bir şekilde birleştirilerek ölçek büyütülebilir ve ses geçirmeyen, ancak ışık ve havayı geçiren bir duvar yapılabilir” diyorlar.

Bu malzeme seri üretim seviyesine gelirse askeri, sağlık, inşaat alanı gibi birçok alanda kullanılma ihtimali yüksek hale gelebilir.

Tepkini Seç!
  • 3
    harika
    Harika
  • 3
    g_zel
    Güzel
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    haval_
    Havalı
  • 0
    mmm_
    Mmm...
  • 0
    wtf
    WTF
  • 0
    k_zg_n
    Kızgın

Dünya insanı

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir